W niedzielę przyrządziłam po raz drugi w moim życiu ptysie i muszę przyznać, że tym razem naprawdę się udały :) Z pewnością by tak wyśmienicie nie smakowały, gdyby nie porady i wsparcie mojej mamy!
Składniki
250 g wody
60 g miękkiego masła
szczypta soli
150 g mąki
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę, masło i sól rozgrzać w garnku tak aby wszystkie składniki się rozpuściły
Następnie dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną i gotwać przez następne 5 min cały czas mieszając
Zdjać z kuchenki i odstwić na 20 min aby cała masa ostygła
Do ostudzonej masy dodawać po koleji jajka i miksować tak aby powstała jednolita konsystencja
Masę studzić przez następne 10 min i następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać
Ciasto nakładać za pomocą łyżki (dwie łyżki na jednego ptysia) na blaszce w dość dużych odstępach
Blaszki nie smarować olejem żeby ptysie się nie posklejały
Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przy 200 stopniach około 25 min
I nie otwierać międzyczasie bo w przeciwnym razie ciasto opadnie
Do wypełnienia śmietaną i wiśniami przekroić ptysie wzdłuż
4 Kommentare:
Die waren so unglaublich lecker :) Wenn ich die Fotos sehe, bekomme ich wieder richtig Appetit!
LeckerLecker !
Ich probiere sie mal nach zumachen ((:
yammi :)
schaut richtig toll aus udn richtig lecker *__*
boah jetzt mag ich essen *___*
liebe Grüße Catherine
http://traumweltblog.blogspot.co.at/
Kommentar veröffentlichen