Ptysie

// //

W niedzielę  przyrządziłam po raz drugi w moim życiu ptysie i muszę przyznać, że tym razem naprawdę się udały :)   Z pewnością by tak wyśmienicie nie smakowały, gdyby nie porady i wsparcie mojej mamy!



Składniki

250 g wody
60 g miękkiego masła
szczypta soli
150 g mąki
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wodę, masło i sól rozgrzać w garnku tak aby wszystkie składniki się rozpuściły
Następnie dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną i gotwać przez następne 5 min cały czas mieszając
Zdjać z kuchenki i odstwić na 20 min aby cała masa ostygła
Do ostudzonej masy dodawać po koleji jajka i miksować tak aby powstała jednolita konsystencja
Masę studzić przez następne 10 min i następnie dodać proszek do pieczenia i wymieszać


Ciasto nakładać za pomocą łyżki (dwie łyżki na jednego ptysia) na blaszce w dość dużych odstępach
Blaszki nie smarować olejem żeby ptysie się nie posklejały
Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przy 200 stopniach około 25 min
I nie otwierać międzyczasie bo w przeciwnym razie ciasto opadnie
Do wypełnienia śmietaną i wiśniami przekroić ptysie wzdłuż






Kommentare:

Kristina hat gesagt…

Die waren so unglaublich lecker :) Wenn ich die Fotos sehe, bekomme ich wieder richtig Appetit!

Florentine Ri hat gesagt…

LeckerLecker !
Ich probiere sie mal nach zumachen ((:

Loveable. hat gesagt…

yammi :)

Catherine hat gesagt…

schaut richtig toll aus udn richtig lecker *__*

boah jetzt mag ich essen *___*

liebe Grüße Catherine

http://traumweltblog.blogspot.co.at/